Póni fajták
Shetlandi póni
Welsh póni
Dales póni
Dartmoor póni
Connemara póni
Izlandi póni
Falabella póni
Hackney póni
Highland póni
Newforest póni
Exmoor póni
Camargue póni
Riding póni
Hucul kisló
Mérens kisló
A póni 120 cm marmagasságot el nem érő, a kis ló pedig 120-144,3 cm közötti marmagasságú lovat jelent. Ha ezt a modern fajtatanban alkalmazni kívánjuk, és egy-egy fajta marmagasságának szórását (CV) kb. 5%-nak vesszük akkor a pónifajták közé, tartoznak azok a lovak, amelyeknek legmagasabb képviselői is kisebbek 125 cm-nél, a kislovak legnagyobb egyedei pedig nem haladják meg a 155 cm botméretet.A kisló és a póni megkülönböztetése nagyrészt a megszokott szóhasználaton alapszik.
A fajta csoport tagjai közé tartoznak egyrészt azok a fajták, amelyek a világ különböző tájain, többnyire mostoha körülmények között alakultak ki és az embert szolgálják, mint málhás-, hátas- vagy igáslovak, másrészt idetartoznak azok a fajták is, amelyeket – az előbbiek adta genetikai lehetőségeket felhasználva – arra a célra tenyésztettek ki napjainkban, hogy a nagy lovak kicsi másai legyenek. Az előbbi csoportnak példája lehet a tibeti kis ló (nanfan) vagy az izlandi póni, a második csoportba tartoznak például a különböző országokban kitenyésztett hátas pónik vagy törpeló, a fallabella.
Vannak olyan pónilófajták, amelyek küllemük alapján határozottan a melegvérű lovakra emlékeztetnek (káspi póni), mások inkább a hidegvérű lovakra (shetland), és átmeneti típusok is vannak (haflingi). Ezek a kistermetű lovak – kevés kivételtől eltekintve – arányos állatok ás nem torz képződmények, ezért mind esztétikai, mind használati szempontból minden kritikát kibírnak. Teljesítményük – méretükhöz viszonyítva – időnként meghaladja a nagylovakét.
Lóeladás
Lovasélet
Főoldal
Lovasjáték
Lovasmédia
Állatok
lovak lóeladás kapcsolat
póni, pónik, lovak,
póni fajták Póni lovak
lovak
ló