Póni fajták
Shetlandi póni
Welsh póni
Dales póni
Dartmoor póni
Connemara póni
Izlandi póni
Falabella póni
Hackney póni
Highland póni
Newforest póni
Exmoor póni
 • Camargue póni
 • Riding póni
  Hucul kisló
  Mérens kisló

  A camargue póni a Rhone déltájának ősi fajtája. A kőkori lótól eredeztetik, amelyre az ősember még vadászott. A camrgue póni vad formájában csak Dél-Franciaország lápos, félsós, tengermelléki lápvidékein fordul elő. Télen ez a vidék rideg és zord, nyáron viszont elviselhetetlen a hőség.

  Ezek a szélsőséges időjárási viszonyok edzett, nagy lépésbiztonságú lovat hoztak létre, amely mindezek tetejébe még a legyekkel szemben is meglepően toleráns.Az utóbbi időkben némi arab és berber nemesítés történt, ettől finomodott. Marmagassága 134-147 cm. Feje egyenes, néha enyhe kosfej, széles homlokkal, kis szemekkel. Nyaka és háta rövid, fara izmos és csapott.

  A camargue póni szép, hosszú sörény és farok, száraz izületek, viszonylag nagy és erős paták jellemzik. Kizárólag szürke színben tenyésztik. Félig vadon tartják, de a bika (tehén-) viadalokon is használják. Tenyésztőszövetség fogja össze a nemesítő munkát: kb. 700-800 kancát, tartanak nyilván a fajtában. Hosszú életű, ellenállófajta, 30 évig is elél, és jobb kancák 20 csikót is adnak. Az etológusok kedvelt fajtája.

  A camargue-i tenyésztőknek saját jelképük van, ami általában egy címer . A ménesgazda ezt használja lovai bélyegzéséhez, így minden lóról pontosan tudható, honnan származik.

   

   


  Lóeladás
  Lovasélet
  Főoldal
  Lovasjáték
  Lovasmédia
  Állatok
  lovak lóeladás kapcsolat
  póni, pónik, lovak,
  póni fajták camargue
  lovak
  ló