Póni fajták
Shetlandi póni
Welsh póni
Dales póni
Dartmoor póni
Connemara póni
Izlandi póni
Falabella póni
Hackney póni
Highland póni
Newforest póni
Exmoor póni
Camargue póni
Riding póni
Hucul kisló
 • Mérens kisló
 • Nagyon értékes, francia „kisló”-fajta, a Pireneusok nyugati felén tenyésztik (Ariege az andorrai határ közelében van). A magas hegyi legelők szelektálják a fajtát az igénytelenségre, ellenálló képességére s biztos lépésre. A szigorú szelekcióra utal következő mondás: „a ménes eszi a hegyet, és a hegy eszi a ménest…”
  A Tarascon környéki niauxi barlangrajzokon vélik megtalálni a fajta ősét: a bronzkori vadló egyenes leszármazottjának tekintik, amely tisztán megmaradt.

  A mérens lovak szép fejű, ívelt nyakú, rövid fülű, kifejező szemű, dús sörényű, izmos, széles hátú, kerek farú lovak, dőlt, középhosszú lapockával, korrekt, erős lábbakkal, kevés bokaszőrrel, kemény patákkal. Csak fekete színben fordul elő. A haskorc lehet csupán egy kicsit barnás. Marmagassága minimum 135 cm, a kívánatos átlag: mén – 147cm, kanca – 145 cm.

  Valaha kitűnő harci (Napóleon tüzérhámosa is) és gazdasági ló volt, ma sokoldalúságánál fogva a turisztikában kap nagy szerepet, de a fogatversenyeken és modern lovassportban is használják. 1907 óta szelektálják, kiállításokat és versenyeket rendezve, 1933 óta tenyésztőszövetsége van. 1947-től vezetik a törzskönyvét.

   

   

  Lóeladás
  Lovasélet
  Főoldal
  Lovasjáték
  Lovasmédia
  Állatok
  lovak lóeladás kapcsolat
  póni, pónik, lovak,
  póni fajták Póni
  lovak
  ló