Póni fajták
Shetlandi póni
Welsh póni
Dales póni
Dartmoor póni
Connemara póni
Izlandi póni
Falabella póni
Hackney póni
Highland póni
 • Newforest póni
 • Exmoor póni
  Camargue póni
  Riding póni
  Hucul kisló
  Mérens kisló

  A Newforest Brit pónilófajta. Hamspshire-ben, Hódító Vilmos egykor vadászterületén, szabadon éltek ezek a kislovak a XIX. századig. Ekkor kezdték tenyésztését kézbe venni, először arab, majd welsh exmoor, dartmoor, és higland póniméneket használva. Híres arab mén volt Zorak, és büszkék a tenyésztők arra, hogy a híres telivér Exlipse apja, Marske is fedezett ebben a fajtában.
  Az állomány még ma sem kiegyenlített. Marmagassága 120-150 cm. Nemes megjelenésű, erőteljes szervezetű póni. Marja magas, hosszú, fara többnyire csapott és izmos. Lábszerkezete nem mindig hibátlan. Közepesen erős bokaszőrt visel. Elsősorban a pejt kedvelik, a tarkát nem törzskönyvezik.


  1891-ben létesült a tenyésztőszövetsége, a törzskönyvét 1910-től vezetik. Ma is egész éven át szabadban tartják, kihasználva az erre kedvező éghajlatot. Elsősorban hátas tulajdonságait, szelídségét, tanulékonyságát dicsérik. Különös értéke jó idegzete, a legnagyobb forgalomban is biztonságos hajtani. Angliában több mint 2000 tenyészkanca tartozik a fajtába, és tenyésztik Svédországban, Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, az USA-ban és Kanadában is.

   

   

  Lóeladás
  Lovasélet
  Főoldal
  Lovasjáték
  Lovasmédia
  Állatok
  lovak lóeladás kapcsolat
  póni, pónik, lovak,
  póni fajták Póni lovak
  lovak
  ló